Historien om Il Podino börjar i ett kök. Var annars? Anders står och rensar svartkål till en Ribolita som ska serveras som lunch på ett stort kontor i centrala Stockholm. Jonas, som jobbar just på nämnda kontor, känner doften av grönsaksfond i korridoren och sticker in näsan i köket.
– Jaha. Vad är det som pågår här? säger Jonas.
– Jag förbereder en Ribolita, svarar Anders.
– Ribbo… Riibo… Vad är det för nåt?
– Det är en grönsaksgryta från Italien. Mustig, nyttig och mättande bonnamat från Toscana.
Föga anar den barske kocken och den framfusige journalisten att detta är de första trevande stegen mot en vänskap som ska resultera i en pod som redan efter några avsnitt utnämns till en av Sveriges främsta av Dagens Nyheters kulturredaktion. Men det var faktiskt så det började. En nyfiken fråga, ett rakt svar. Sedan är samtalet igång. Kort därefter håller Anders en matlagningskurs.
En av deltagarna är så hänförd av sin kursledare att hon kastar ur sig en komplimang.
– Du är så underhållande och duktig på att förklara! Du borde starta en pod.
– Jaha vad kul. Tack! säger Anders men blir förvirrad.
Vad är egentligen en pod? Hur gör man? Och kan man laga mat i ljudformat?
Han kommer att tänka på Jonas, den där nyfikne typen i kontorsköket. Han kanske vet? Det gör han inte, men han visar sig vara journalist, författare och gammal matskribent. En teoretiker som älskar att skryta med sin allmänbildning i allmänhet och sitt matkunnande i synnerhet.
Ett och ett halvt år och ett trettiotal avsnitt senare är Il Podino en av Sveriges populäraste matpodar med en trogen skara följare som lyssnar, lagar, tipsar och lajkar det Anders & Jonas producerar.