Kycklingbuljong
En god buljong behövs för att göra en riktigt bra risotto, soppa eller tortellini in brodo. Buljongtärningarna man köper innehåller alldeles för mycket salt så därför blir det alltid bäst att göra sin egen. Bäst buljong får man om rostar benen tills de ”nästan blir brända”. Överbliven buljong går utmärkt att frysa in och användas vid ett senare tillfälle.
Ingredienser
- Morot, 2 st
- Gul lök, 2 st
- Blekselleri, 1 st
- Kycklingben (Gärna vingar), 1 kg
- Tomatpuré, 1,5 msk
- Lagerblad, 2 st
- Svartpepparkorn, 8 st
Gör så här
Placera kycklingbenen i en ugnsform och rosta i ugn (220 °) i 15 min eller tills de är gyllenbruna. Vänd på dom och rosta i 5 min så att båda sidor blir gyllene. Pensla benen med tomatpurén och rosta i 5 min eller tills tomatpurén är nästan bränd.
Lägg ben och grönsaker i en stor kastrull och täck med vatten. Sjud långsamt upp och skumma noga av fett och skum. Fortsätt att skumma av buljongen och låt den sjuda i 2 timmar. Stäng av värmen och låt den svalna under 10 minuter så att bottensatsen hinner sjunka. Sila den genom en finmaskig sil och var noga med att att inte få med bottensatsen. Om inte buljongen ska användas går det utmärkt att frysa in den i fryspåsar eller i iskubsformar.