Risotto al tartufo bianco – Risotto med vit tryffel

Hur smakar en risotto med vit tryffel? Det är svårt att beskriva det för någon som inte har provat. Jag tycker att det är en sinnlig upplevelse där doften utgör en lika stor del av upplevelsen som smaken. Den vita tryffeln behöver fett för att komma till sin rätt, och därför är just en risotto med mycket tryffelsmör och hyvlad tryffel ett underbart sätt att äta tryffel på.

Ingredienser

  • Färsk vit tryffel, 40 g
  • Pressad citron, 1 tsk
  • Gul lök, 1,5 st
  • Osaltat smör, 200 g
  • Carnaroli-ris, 400 g
  • Torrt vitt vin, 2oo ml
  • Kycklingbuljong, 1,2 l
  • Riven Parmesan, 75 g
  • Bladpersilja, till garnering

Gör så här

Tryffelsmör

Arbeta 150 g av smöret med en gaffel tills att det känns smidigt. Tillsätt en nypa salt, svartpeppar samt dem pressade citronen.
Riv 1/3 av den vita tryffeln och blanda ner i smöret. Ställ in i kylen.

Risotto

Värm upp buljongen så att den sjuder. Skär den gula löken fint.
Svetta den gula löken med 50 g smör i en tjockbottnad panna (sauteuse) någon minut utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det steka 1-2 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt det reducera bort. Häll i en skopa buljong och låt den absorberas innan nästa skopa. Rör konstant och fortsätt hälla i mer buljong. Fortsätt att koka risotton i ca 15 minuter eller tills riset känns al dente. Ta bort från värmen, och låt vila i 2 minuter.
Tillsätt först tryffelsmöret och sedan parmesanen i risotton under kraftig omrörning. Provsmaka om det behövs saltas/peppras eller spädas med ytterligare buljong, om konsistensen är för stabbig. Lägg upp på tallrik och hyvla eller riv över den färska tryffeln.

Spänn fast säkerhetsbältet, dofta, ät & njut.