Pizzocheri alla Valtellina

Handgjord bovetepasta från Lombardiet. Rustik och ärlig bonnamat med hög smak och lågt gluten.

Ingredienser

Pasta

  • Bovetemjöl 320 g
  • 00-mjöl (kärnvetemjöl fint), 80 g
  • varmt vatten, ca 2 dl

Pizzocheri alla Valtellina

  • Potatis fast, 200 g
  • Savoykål, 160 g
  • ’Smör, 60 g
  • Vitlök, 2 klyftor
  • Lagrad ost (tex grevé), 150 g
  • Parmesan, 40 g

Gör så här

Pasta

Blanda bovetemjöl och 00-mjöl i en bunke eller i en hög på en arbetsbänk. Häll i vatten lite i taget tills att det blir en homogen deg. Mängden vatten som behövs kan variera. Knåda degen tills den känns homogen och smidig.
Pudra över lite bovetemjöl och kavla ut degen tills att det blir en ca 3 mm tjock platta. Skär ut 10 cm långa och 0,5 cm breda remsor.

Pizzocheri alla Valtellina

Skala potatisen och skär den i 2 cm kuber. Ta bort roten och strimla sedan kålen i mindre remsor. Koka först potatisen i ca 2 minuter. Tillsätt sedan kålen och efter ytterligare 4 minuter, tillsätt pizzocherin. Koka i ca 12 – 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Riv ostarna under tiden.

Ta upp kål, potatis och pasta låt rinna av. Placera en bunke på pastakastrullen så att värmen från pastavattnet värmer upp bunken. Gör ett lager med kål, potatis och pasta, toppa med lite ost följt av ytterligare ett lager eller två. Täck bunken med ett lock eller en kökshandduk så att värmen stannar kvar och osten smälter.

Under tiden osten smälter. Smält smör i en kastrull tillsammans med halverade vitlöksklyftor. Rör i smöret och låt det börja bryna och bli knäckigt. Ta bort vitlöken.

Lägg upp på tallrikar och slå över det brynta smöret.