Vaniljglass med rårörda hallon och smörstekt levain.
Gelato Italiano. Få saker är väl så förknippade med Italien som just glass. Vaniljglassen i det här receptet passar mycket bra till dessert ihop med rårörda bär som tex hallon. Istället för att servera den i en glasstrut gör vi här en variant och lägger den på ett knäckigt, smörstekt bröd.
Ingredienser
Glass
- Grädde, 500 g
- Standardmjölk, 500 g
- Vaniljstång, 2 st
- Äggulor, 6 st
- Strösocker, 200 g
Servering
- Bröd, 4 st skivor
- Hallon frysta, 200 g
- Socker, 70 g
- Smör, 100 g
Gör så här
Glass
Halvera vaniljstängerna och skrapa ur vaniljen, lägg i en sauteuse tillsammans med möjlken och grädden. Värm upp och låt sjuda i en minut, och vispa så att vaniljen löser upp sig. Ställ åt sidan och låt svalna i ett par minuter. Under tiden, vispa ägggulor och socker tills sockret löser sig och smeten blir ljus. Blanda försiktigt ner gräddmjölken i äggen under kraftig omrörning till en början för att undvika att äggen koagulerar.
Sjud upp igen under konstant omrörning till 85 grader eller till att glasssmeten börjar tjockna. Kyl ner i ett kallt vattenbad och sedan i kylen. Låt vila i minst två timmar (eller gärna över natten) innan den körs i glassmaskin.
Servering
Lägg de frysta hallonen i en bunke och häll över socker. Blanda försiktigt och låt tina. Stek brödet gyllene på båda sidor i smör. Servera.